BOX to jednak ZŁO - PRZESTROGA - dlugie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koleszek
    Drive
    • 2006
    • 99

Cos przegapilem? Cos sie stalo z Twoim siusiakiem?
    :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech o kurde z rospedu zamiast ... napisalem slowo :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
  • Czader
    Ambiente
    • 2005
    • 145

Witam,

Wszyscy pisza ze BOx to zło - nie wierzylem do wczoraj.
    Skoda ALH ma zalozony box analogowy ktory ma regulacje skrecona zreszta na max :evil: . Auto zap... przyspieszenie 0-100 z 11,5 sec. (mierzonych amatorsko) spadlo do powtarzalnych 9.5 :shock: ogolnie super wlasciwie nie dymi itd ..

Jednak jadac wczoraj ok 100km/h (obroty cos kolo 2000tys/min) na V biegu wcisnalem gaz do dechy i co :? predkosc rosnie wolniutko a obroty skoczyly do 3500 ... slizga sie sprzeglo ... Masakra auto 2003r 67tys km - pisaliscie o slabych sprzeglach ale ile ten zasrany Box mogl dodac - max. 50Nm wiec 210+50 =60Nm nic chyba takiego podejrzewam ze jest duzy "pik" przy 2000tys obrotow i stad na V ten poslizg. Swoja droga wyglupiajac sie z kolesiem kiedys wczesniej po jezdzie czulem dziwny smrod to chyba podpalanego sprzegla...

Pytanko do szanownych forumiczow czy jak byly takie objawy to czy sprzeglo juz jest wysrane ? (po wylaczeniu Boxa nie slizga sie puki co)
    Czy powodem poslizgow moze byc zla jazda poprzedniego wlasciciela ( ja przejechalem 10.tys) ?
    Jak robi sie fachowy program to zawsze stara sie zrobic plaski przebieg momentu czy tylko dla najwiekszych "dopalow" ?
    Czy ktos robil sprzeglo jaki szacunkowy koszt (oczywiscie nie w serwisie) i jak mozna niedrogo wzmocnic to slabe sprzeglo - inna tarcza ... ?

Dzieki za wszelkie info

CZADER

OCTA Kombi ALH znowu 90/210 - BOX to zło !!!
    Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Wlasnie robiac program mozemy tak go korygowac, zeby nie walilo te 300Nm w sprzeglo przy 2000 tylko pozniej. Druga sprawa zrobienie momentu w peaku nic nie daje, bo co z tego ze przy powiedzmy 2500obr/min mamy 300Nm jak przed i po mamy 250Nm. Trzeba isc na pewne kompromisy.
      Sprzeglo to wydatek jakis 600-1000zl zalezy od samego sprzegla. Druga sprawa, ze to co teraz zaczelo sie dziac, przejdzie na wiosne jak zrobi sie cieplej - bo bywa i tak.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Czader, Nie rozumiem dlaczego winisz za to box.
        ALH ma slabe sprzegla co nie jest tajemnica.

BOX nie daje az takiego duzego przyrostu NM, zeby go winic za uslizg sprzegla. Po prostu sprzeglo jest do dupy i to jego wina.

Teraz sie zrobilo zimno, stad efekt uslizgu.

Ja na Twoim miejscu podpialbym tego boxa i jezdzil nie butujac jedynie z niskich obrotow. Powinno byc okej, a jak sie zrobi cieplej na wiosne, to efekt uslizgu w ogole powinien ustapic.
        TDI 205PS

Komentarz

• Luca
          Rider
          • 2004
          • 524

Popieram, i lepiej pracowac prawą nogą
          "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
          Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
          Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
          www.dynosoft.pl

Komentarz

• Czader
            Ambiente
            • 2005
            • 145

No wlasnie sie zastanawiam co zrobic czy wywalic Boxa czy zostawic i czasem pobutowac tylko i nie z niskich obrotow - mam zreszta zrobiony wylacznik w kabinie i moge w wiekszosci jezdzic na fabryce i tylko jak trzeba wlaczac ... Nie chce przedwczesnie wymieniac sprzegla no to jak mi sliznelo to spanikowalem ale w sumie uspokoiliscie mnie ze to dlatego ze zimno itd ...

W kazdym razie pyt mam takie: co ze sprzeglami w ASV ( 110KM) - sa takie same jak w ALH ? Bo AGR i moze AHF ma inne ( starsze bez kola dwumasowego ) - ponoc mocniejsze ...
            Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

Zamieszczone przez Czader
              W kazdym razie pyt mam takie: co ze sprzeglami w ASV ( 110KM) - sa takie same jak w ALH ? Bo AGR i moze AHF ma inne ( starsze bez kola dwumasowego ) - ponoc mocniejsze ...
              Niestety to wlasnie ALH ma inne rozmiarowo niz pozostale, ale na ten temat bylo duzo juz napisane.
              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Czader, Poszukaj na forum Leona o sprzeglach, tam duzo osob wie dosc duzo co zrobic, gdy zacznie slizgac lub na co zmienic.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• autorus
                  Rider
                  • 2004
                  • 508

Zamieszczone przez Czader
                  No wlasnie sie zastanawiam co zrobic czy wywalic Boxa czy zostawic i czasem pobutowac tylko i nie z niskich obrotow - mam zreszta zrobiony wylacznik w kabinie i moge w wiekszosci jezdzic na fabryce i tylko jak trzeba wlaczac ... Nie chce przedwczesnie wymieniac sprzegla no to jak mi sliznelo to spanikowalem ale w sumie uspokoiliscie mnie ze to dlatego ze zimno itd ...

U mnie jak Masters załadował chip to przez 1kkm musiałem jeżdzić spokojnie jak trusia. Więc trochę się dziwię że tak sobie możesz zmieniać przyciskiem w kabinie.
                  A odnośnie sprzęgła to mi też się zaczęło ślizgać, moment mam prawie 380Nm, ale jakoś samo przestało, bo już czarne myśli miałem.
                  A odnośnie sprzęgła gdyby kiedyś trzeba wyło wymienić to na jakie? Bo słyszałemże te seryjne to za dobre nie jest. No a jak sprzęgło to i tarcze i całe hamulce.

Poradzcie.

Autorus
                  http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                  Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                  Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Purchawa
                    Admin
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 8007

Zamieszczone przez autorus
                    A odnośnie sprzęgła gdyby kiedyś trzeba wyło wymienić to na jakie?
                    Do ASZ ostatnio wpadli na pomysl, zeby z Sharana/Alhambry zakladac, bo wytrzymalosciowo podobno sa duzo mocniejsze.
                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• arci9
                      RS
                      • 2004
                      • 2007

Zamieszczone przez Purchawa
                      Zamieszczone przez autorus
                      A odnośnie sprzęgła gdyby kiedyś trzeba wyło wymienić to na jakie?
                      Do ASZ ostatnio wpadli na pomysl, zeby z Sharana/Alhambry zakladac, bo wytrzymalosciowo podobno sa duzo mocniejsze.
                      Właśnie dzisiaj zapodałem do swojego ASZ, dzięki zresztą uprzejmosci Bendiego, sprzęgiełko od ARLa firmy SACHS i też pasi k

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

ja zrobiłem na boxie 55 tyś i ok' było wszystko a czasami przykładałem że aż miło i to od 1 biegu
                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

hahaha a ja mam boxa i przyrost w najmocniejsze wersji prawie 90Nm, sprzeglo ori,przeplywka ori i NIC sie nie psuje NIC TOTALNIE NIC!!!*

przebieg prawie 160tys

*wymienione zawieszenie na supersporta(szit),gumy na wahaczach,gumy stabilizatora, przerywacz,p.tarcze,klocki(pare razy), i moze jeszcze jakis detal ale naprawde nie pamietam

EDIT aha wylacznik w drzwiach hahaha zreszta tylko raz padl bo do tej pory go nie wymienilem :wink:

Komentarz

• Dawid
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 198

Czader, moja propozycja jest taka:
                            przeczytaj temat na forum tuningu "ALH 130PS/300Nm" i zastanów się jakie faktycznie
                            dostajesz przyrosty , hamownia w celu wyjaśnieia obowiązkowa....box to głupek który leje mniej lub więcej paliwa a, reszta w Twoim wypadku jest zagadką.....

Komentarz

• kristo
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 266

Dzieki za wszelkie info

poczytaj to może coś Ci rozświetli....
                              Pink Floyd fan.

Komentarz

Pracuję...